Cum te ajuta

Astenia de primăvară

În general, ne bucurăm de sosirea primăverii. Zilele sunt mai lungi, temperaturile mai ridicate, nartura se trezește la viață. Ba mai mult, sărbătorim sosirea primăverii prin binecunoscutul Mărțișor.
Totuși, nu pe toți ne bucură aceste schimbări. Unele persoane sunt afectate de astenia de primăvară.

Ce este astenia de primăvară?
Denumirea de „astenie” provine din limba greacă, însemnând „fără forță” și reprezintă o stare generală de slăbiciune, manifestată prin oboseală inexplicabilă, lipsa energiei și momente de depresie, cauzată de mai mulți factori caracteristici trecerii dintre iarnă și primăvară.

Cauze:
Cauzele sunt multiple, dar toate sunt relaționate cu specificul schimbărilor sezoniere, ce marchează trecerea de la iarnă la primăvară:
lumina excesivă: până de curând, ne plângeam de zilele scurte și de lumina diurnă insuficientă din timpul iernii. Odată cu instalarea primăverii, avem parte de mai multe ore de lumină diurnă. Ba mai mult, a crescut și intensitatea ei. De multe ori, adaptarea poate fi dificilă. Receptorii ochiului percep lumina și ajustează secreția de melatonină, hormon strâns legat de starea de somnolență. Pe acest fond, poate apărea un dezechilibru hormonal. Relaționată cu lumina solară este și producția de endorfine, scăzută în perioada iernii.
temperaturile inconstante
Primăvara este, probabil, cel mai capricios anotimp. Într-o zi plouă, în alta iese soarele, dimineața și seara e frig ca iarna, la prânz și după-amiaza temperaturile cresc ca în luna mai. Legenda Babei Dochia, cu cele 9 cojoace, nu este departe de adevăr. Este perioada din an în care auzim cel mai des: „Nu mai știu cu ce să mă îmbrac!”. Diferențele de 15 grade în cadrul aceleiași zile obligă organismul la adaptări și readaptări, o altă sursă de astenie.
alergiile
Cele mai multe alergii se declanșează primăvara și toamna. Acum este perioada polenului, a mucegaiului, a acarienilor de praf. Potrivit unor studii, persoanele cu predispoziție la alergii sezoniere și valori crescute ale tensiunii arteriale și colesterolului sunt afectate cel mai adesea de astenie. 38,55% dintre persoanele cu alergii sezoniere și care se confruntă cu astenia au peste 60 de ani.
stresul
Stresul este principalul dușman al omului din zilele noastre. Pe fondul stresului scade imunitatea, stresul amplifică probleme medicale deja existente, printre care și astenia. Activitatea fizică prelungită, munca în exces, schimbări ce împing organismul la adaptare, situații noi sau traumatizante, toate acestea reprezintă factori stresori ce favorizează apariția asteniei.

Manifestările asteniei de primăvară
Cum recunoaștem astenia? Ea apare sub forma mai multor manifestări, atât fizice, cât și psihice. Totuși, acestea pot fi întâlnite în mai multe afecțiuni și variază de la persoană la persoană.
Manifestări fizice: oboseală accentuată, disproporționată în raport cu efortul depus, amețeli, dureri de cap, slăbiciune musculară, disconfort fizic.
Manifestări psihice: epuizare psihică, dificultăți de concentrare, imposibilitatea de a îndeplini unele acțiuni, depresie sau tristețe fără un moment concret, irascibilitate, lipsa interesului pentru activitățile preferate.

Cum putem combate astenia de primăvară?
Din păcate, nu există o soluție minune, ca un medicament pe care dacă îl iei, astenia trece. De regulă, organismul se adaptează la noile condiții climatice în decurs de aproximativ 3 săptămâni.
Totuși, putem ușura această perioadă prin adoptarea unui stil de viață sănătos, constând în:
– o dietă echilibrată, care să asigure aportul necesar de vitamine, fibre, minerale, acizi grași. Un rol deosebit îl are triptofanul, un aminoacid ce acționează ca un precursor de serotonină. El se regăsește în ouă, lactate, pește, nuci, cereale integrale, fructe, avocado.
– activități relaxante, plimbări în aer liber, mai ales în zilele însorite, când razele soarelui favorizează producerea vitaminei D;
– exerciții fizice, care stimulează producția de enforfine și serotonină, facilitând, totodată, circulația sangvină;
– ore de somn suficiente (cel puțin 7 pe noapte), aspect strâns legat de secreția melatoninei.
Este bine de știut că manifestările asteniei pot ascunde alte afecțiuni, așadar, dacă nu se remit după câteva săptămâni, odată cu adaptarea la noul anotimp, ar trebui să investighezi cauzele cu ajutorul unui specialist.
Să avem cu toții o primăvară frumoasă, lipsită de astenie!
Surse:
– https://www.secom.ro/articles/ce-este-astenia-de-primavara-de-ce-apare-si-cum-se-manifesta
– https://www.medihelp.ro/blog/sanatate/astenia-de-primavara-simptome-si-tratament/
– https://www.csid.ro/health/sanatate/astenia-de-primavara-ce-este-si-cum-poti-scapa-de-ea-16193776

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *