Conferinte

WORKSHOP 3 – Factori de risc și vulnerabilitatea la accident

Prof.univ.dr. Mihaela Rus este cadru didactic în cadrul Universității Ovidius din Constanța. Psiholog de profesie, cu peste 20 de ani de experiență în psihologia traficului, este conducător de doctorat în psihologie. Este autoare a 10 cărți și a peste 80 de studii de specialitate publicate în țară și străinătate. Din anul 2015 este președintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră, coordonând 5 campanii de responsabilizare socială la nivel național.

 

Factori de risc și vulnerabilitatea la accident

Rezumat

În dimensiunea sa istorică, riscul este un concept tânăr şi în acelaşi timp unul dintre puţinii termeni de afaceri cu origini directe în mediul comercial şi financiar, şi nu derivat din vocabularul militar, psihologic sau ştiinţific. În timp ce în anii ‘70 ,,riscul” era o noţiune asociată în special cu ştiinţele naturii şi mai puţin cu teoria financiară şi a asigurărilor, în ultimii ani, conceptul de risc a câştigat importanţă în rândul decidenţilor din lumea afacerilor. Accidentul rutier figurează printre primele cauze de mortalitate din lume, după bolile cardio-vasculare și cele produse de diferite tumori. Factorii care concură la producerea accidentelor rutiere sunt de două categorii: factorii interni și factorii externi.

În ultimii ani, în România a crescut numărul accidentelor de circulaţie, mai ales a celor grave, soldate cu morţi şi răniţi, principala cauză a producerii accidentelor fiind comportamentul şoferilor în trafic. Astfel, în anul 2007, 5701 din cele 8415 (67,8%) de accidente grave s-au produs din vina conducătorilor auto. În acelaşi timp, din vina conducătorilor auto au decedat 1906 persoane (numărul total al persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere fiind de 2782) şi au fost rănite 7640 persoane (dintre care 5141 grav). În vederea creşterii gradului de siguranţă în trafic şi a reducerii numărului de accidente de circulaţie, este necesar să fie identificate cauzele, comportamentele şi atitudinile care favorizează încălcarea regulilor de circulaţie de către conducătorii auto şi implicit producerea accidentelor.

Willian Haddon (1981) realizează o matrice de indentificare a acestor factori de risc, înainte și după accident, în relația conducător auto-autovehicul-mediu.

Workshopul se adresează psihologilor interesați să cunoască sau să aprofundeze aspecte legate de prevenția și intervenția în cazuistica specifică psihologiei siguranței traficului.

 Competențe formate

Prezentul workshop are ca scopuri identificarea și analiza împreună cu participanții la workshop a factorilor de risc în accidentele rutiere. Prima parte a workshop-ului prevede cadrul teoretic care poate fi folosit pentru a identifica și analiza factorii de risc, iar a doua parte prezintă factorii de risc cheie, metodele de prevenție și intervenție specifice, dar si prezentarea unor studii de caz pe tema workshop-ului.

Competențe profesionale:

  • Cunoaşterea aspectelor legate de psihologia traficului,accident, factori favorizanti,atitudini in trafic;

Cunoașterea rolului psihologului în pregatirea și formarea conducătorilor auto, precum și gestionarea situațiilor de accident.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.