Cum te ajuta

Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății mintale

Vii acasă după o zi obositoare și stresantă. Pisica te întâmpină, se gudură pe lângă picioarele tale, parcă urându-ți bun venit. Ce poate fi mai relaxant decât să-i mângâi blănița mătăsoasă, în timp ce toarce mulțumită, după ce și-a luat masa?

Nu este o iluzie, studiile demonstrează influența benefică a animalelor de companie asupra sănătății. Simpla mângâiere a animalului preferat contribuie la scăderea nivelului cortizolului (hormonul stresului) și la creșterea nivelului de dopamină, serotonină și oxitocină, aceasta din urmă fiind cunoscută și ca hormonul atașamentului. Potrivit unui studiu publicat de revista Science, contactul vizual dintre câine și stăpânul său determină o creștere a nivelului de oxitocină în cazul ambilor.

Conform unui sondaj realizat de Human-Animal Bond Research Institute, 74% dintre posesorii animalelor de companie au declarat că acestea le-au îmbunătățit starea mentală. În 2011, s-a realizat un studiu implicând 600 de participanți, dintre care jumătate prezentau o problemă de sănătate mentală. Rezultatele au arătat că 87% dintre cei care dețineau o pisică simțeau o creștere a stării de bine, iar 76% au răspuns că se pot adapta mai bine la viața de zi cu zi mulțumită felinei.

Totodată, s-a demonstrat că activitățile desfășurate împreună cu animalele de companie reduc simptomele depresiei. În terapiile cu căței, chiar și interacțiunile de scurtă durată reduc anxietatea, susține Sandra Barker, profesor de psihiatrie și director al Center for Human-Animal Interaction at Virginia Commonwealth University. Un sondaj a relevat că persoane cu depresie severă s-au simțit mai relaxate și mai puțin singure chiar și după un scurt contact cu un câine terapeutic.

De asemenea, prezența unui animal de companie încurajează activitatea fizică (plimbările în aer liber) și socializarea, lucru foarte important, având în vedere că izolarea este unul dintre aspectele des întâlnite în depresie. De asemenea, într-un studiu având ca participanți 54 de persoane diagnosticate cu probleme mintale de lungă durată, s-a constatat că prezența animalelor de companie contribuie la distragerea de la simptome și experiențe supărătoare.

Efecte pozitive s-au observat și în cazul bolnavilor de Alzheimer, precum și al copiilor ce suferă de ADHD și autism.

A avea grijă de un animal ne face mai responsabili și stimulează interacțiunea cu cei din jur. Pisică sau câine, un animal de companie trezește în noi sentimente de atașament, responsabilitate și validare. „Orice ai spune sau ai face, câinele sau pisica te va accepta, pentru că este atașat/ă de tine. Atunci când te simți atașat emoțional de o asemenea ființă, apar efecte biologice ale creierului care reduc reacțiile la stres, cu impact asupra ritmului respirației, tensiunii arteriale și nivelului anxietății.” – susține Dr. Fricchione.

Câine sau pisică?

Am văzut că prezența unui animal de companie în viața noastră este benefică din mai multe puncte de vedere. Dar cum știm ce să alegem? Aș spune că preferințele ne sunt influențate de mai mulți factori: propria personalitate, programul zilnic, spațiul de locuit.

Aparent, câinii sunt mai potriviți pentru persoanele sociabile, active, cu o condiție fizică bună, care își asumă mai ușor și mai bine responsabilități de lider, sunt mai empatice și mai sigure de sine. Pe de altă parte, un câine este mai greu de întreținut decât o pisică. Pisica este independentă, capabilă să se descurce singură, perfectă pentru cei care sunt plecați mai mult timp de acasă. Totuși, depinde mult și de preferințele fiecăruia. Cum știi dacă preferi un câine sau o pisică? Pur și simplu, se simte.

Și cum s-a demonstrat că privitul filmulețelor cu pisici contribuie la sporirea emoțiilor pozitive și reducerea stărilor negative, să verificăm cu ochii noștri:

https://www.youtube.com/watch?v=0GqIU9lpbws

Surse:

– Brooks H.L., Rushton K, Lovell K., Bee P., Walker L., Grant L., Rogers A., „Ontological security and connectivity provided by pets: a study in the self-management of the everyday lives of people diagnosed with a long-term mental health condition” https://habricentral.org/resources/58595

– Levine D., „How Social Support Helps Battle Depression” https://health.usnews.com/health-care/patient-advice/articles/2017-07-14/how-social-support-helps-battle-depression

–   Robinson Mayer K., „How Pets Help Manage Depression” https://www.webmd.com/depression/features/pets-depression#1

„Pets and mental health” https://www.mentalhealth.org.uk/a-to-z/p/pets-and-mental-health

„The health benefits and risks of pet ownership” https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-health-benefits-and-risks-of-pet-ownership

„Efectele terapeutice ale câinilor” https://psychologies.ro/sanatate-2/efectele-terapeutice-ale-cainilor-2140999