Cum te ajuta

Depresia de după sărbători

Se aude ceva sunând. Și sună, și sună tot mai insistent, iar tu vrei să-ți continui somnul. E alarma telefonului. O oprești, privești pe geam și vezi numai întuneric. Noapte în toată puterea cuvântului.

E prima zi de lucru după concediu, cunoscută și drept cea mai deprimantă zi din an.

De ceva timp, depresia de după sărbători este un subiect destul de mult discutat, cunoscut și sub denumirea de „post holiday blues”. Se pare că mai multe persoane se plâng de manifestările ei: iritabilitate, tristețe, nostalgie, dificultăți de concentrare, dereglări ale somnului, oboseală, anxietate, lipsă de interes față de oameni și activități.

În urmă cu nici o lună, atmosfera de sărbători se simțea peste tot: pregătiri, cumpărături, idei de cadouri, împodobirea bradului, decorarea casei și de ce nu, a spațiului de lucru, colinde ce se aud peste tot, filme cu tematică de Crăciun… Perspectiva unor zile libere, petrecute cu cei dragi, departe de grijile cotidiene, amânarea rezolvării problemelor: „O să mă gândesc la asta după sărbători.”

Dar ca de fiecare dată, zilele festive au trecut, concediul s-a terminat și trebuie să reluăm rutina. Problemele amânate revin în atenție și totodată, lăsăm brusc în urmă programul lejer, când ne trezeam târziu și ne răsfățam cu activități plăcute.

Pentru multe persoane, este greu să se readapteze la mediul de lucru, mai ales dacă volumul de muncă este unul ridicat încă din prima zi.

Ce e de făcut?

În primul rând, nu te forța să depășești momentul! Puțină nostalgie e normală, sărbătorile abia au trecut! Te vei acomoda în propriul ritm, nu ești singura persoană care trece prin așa ceva. Dacă vorbești cu prietenii sau colegii, vei constata că și ei se confruntă mai mult sau mai puțin cu aceste probleme.

Încearcă, dacă natura job-ului îți permite, să revii treptat la sarcinile de lucru, nu brusc. Începe cu cele mai ușoare!

Dacă în timpul concediului te-ai obișnuit să te culci și să te trezești târziu, încearcă să revii la programul obișnuit cu câteva zile înainte de întoarcerea la serviciu.

Programează-ți activități plăcute (un weekend la film, o plimbare în natură, chiar dacă e frig, lumina zilei face bine, o ieșire cu prietenii), astfel încât să dai iluzia prelungirii vacanței.

Mai așteaptă puțin înainte de a despodobi bradul și de a scoate decorațiunile de Crăciun! Astfel, vei evita sentimentul că vacanța s-a terminat brusc. Luminițele și decorațiunile lăsate mai mult n-au făcut rău nimănui.

Pe lângă aspectul legat de sărbători, starea ne este influențată și de anotimp. Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este favorizată de temperaturile scăzute și zilele scurte, acestea permițând o expunere insuficientă la lumina zilei. Cel mai adesea, în această perioadă a anului plecăm de acasă pe întuneric și ne întoarcem tot pe întuneric. Știm cu toții că lumina soarelui contribuie la creșterea nivelului serotoninei și al vitaminei D; când acesta este scăzut, apar stările depresive. De aceea, incidența depresiei în țările cu o climă rece este mai ridicată. Fototerapia (expunerea la anumite tipuri de lumină) influențează biochimia creierului, acționând ca un antidepresiv, potrivit dr. Halaris. În acest sens, se încearcă dezvoltarea mai multor aplicații pentru telefon având ca scop simularea luminii solare, deși încă nu a fost atinsă intensitatea potrivită. Potrivit altor surse, deja există un dispozitiv modern, ce folosește o bentiță specială, cu surse de lumină incorporate, transmițând lumina direct spre retină.

Așadar, soluții prin care poți combate depresia post-sărbători și tulburarea afectivă sezonieră (SAD) există. Primul pas este să recunoști simptomele și să nu te alarmezi, nu este vorba de ceva grav.

Surse:

– Loyola University Health System. „Blue Monday: Brutal cold, short days, post-holiday letdown raise risk of depression.” Science Daily, 3 January 2014 www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140103205234.htm

– Staff Perspective: David Reynolds, „Seasonal Affective Disorder – Is there an App for That?”

– JR. Thorpe: „What causes Post-Holiday Blues – And how to combat them”