Cum te ajuta

Înapoi din concediu: cum ne (re)adaptăm la activitatea de zi cu zi

Este perioada concediilor și în ciuda circumstanțelor actuale, nu putem să renunțăm la bucuria  zilelor libere. Concediul, perioada din an așteptată cu nerăbdarea ce ne amintește de vacanțele din copilărie…

 

Totuși, așa cum toate lucrurile frumoase se sfârșesc, și concediul trece. Vine momentul reîntoarcerii nu numai la serviciu, ci și la viața cotidiană. Dacă am fost plecați mai mult timp, ni se pare totul ciudat în primele zile: traficul, trezitul la o anumită oră, alegerea hainelor pentru a merge la lucru… Lucruri mici, aparent nesemnificative, dar de care ne-am dezobișnuit, suspendându-le o perioadă.

Odată cu întoarcerea la serviciu, se pot resimți stari depresive, iritabilitate, lipsă de chef si de energie… Vestea bună este ca toate acestea trec după aproximativ o săptămână.

 

Pentru o readaptare mai ușoară, putem încerca anumite trucuri:

 

  1. Nu vă întoarceți imediat la serviciu! Ideal este să mai petreceți 2-3 zile acasă după întoarcerea de la destinația de vacanță, pentru a vă obișnui cu rutina cotidiană. Desfacerea bagajelor, așezarea hainelor în dulap, toate aceste activități ne ajută să revenim treptat la rutină.

Un alt truc poate fi întoarcerea la serviciu în mijlocul săptămânii. Nu de luni, ci de miercuri, pentru că astfel, aveți doar 3 zile până la weekend, nu o săptămână.

  1. Prelungiți amintirea vacanței! Priviți fotografiile din vacanță, așezați prin casă eventualele suveniruri… Implicați-vă în mici activități de relaxare: ieșiri de week-end, plimbări, lectura unei cărți…

 

  1. Cu câteva zile înainte de a vă întoarce la serviciu, obișnuiți-vă să vă culcați și să vă treziți mai devreme. Astfel, veți evita oboseala din prima zi.

 

  1. Daca distanța vă permite, încercați ca măcar o parte din drumul spre locul de muncă să o parcurgeți pe jos. Astfel, veți evita aglomerația din mijloacele de transport în comun sau traficul aglomerat, posibile cauze ale iritării/enervării, anxietății.

 

De altfel, mișcarea este o idee bună, exercițiul fizic facilitând eliberarea de endorfine. Este recomandat să practicăm un sport ce ne face plăcere și care eventual, ne aduce aminte de vacanță: înot, tenis, jogging etc.

 

  1. Amenajați la birou un colț cu suveniruri care să vă amintească de vacanță! Magneți, scoici, fotografii…

 

  1. O idee poate fi programarea următoarei vacanțe. Faptul că ne gândim să ne întoarcem într-un viitor apropiat la dispoziția din concediu poate fi un imbold pentru reluarea activităților de zi cu zi.

 

  1. Evitați suprasolicitarea, dar și procrastinarea! Cu cât amânați rezolvarea sarcinilor, cu atât va fi mai greu să vă reapucați de treabă.

Așa cum am spus mai devreme, starea neplăcută post-concediu dispare în cele din urmă, durând aproximativ o săptămână. Totuși, dacă trece mai mult timp și nu apare nicio îmbunătățire, poate fi un semnal de alarmă privind modul în care ne simțim la locul de muncă. Totodată, poate fi un indicator al depresiei și de aceea, este recomandat să apelăm la un specialist în sănătate mintală.

 

Surse:

http://www.sfatulmedicului.ro/Depresia–tristetea-patologica/cum-putem-combate-starile-depresive-post-concediui_17208

https://www.bellanima.ro/revenirea-la-birou-dupa-concediu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.