Romeo Zeno Crețu este profesor în Departamentul de Psihologie Aplicată și Psihoterapie al Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București. A publicat mai multe cărți în domeniul personalității, precum Evaluarea personalității. Modele alternative (2005), Amprenta comportamentală și evaluarea personalității (2010) și o serie de articole în reviste de specialitate indexate Web of Science. Este interesat de validitatea mecanismelor și tehnicilor pe care se bazează intervențiile psihoterapeutice adresate problemelor de stres, anxietate și depresie.
Abstract
Stresul și burnout-ul: de la mecanisme complexe la soluții bazate pe evidențe științifice
De ce nu scăpăm de stres și cum putem învăța să-l stăpânim?
Stresul și burnout-ul sunt alimentate de o rețea complexă de factori – de la presiuni psihosociale, reacții fiziologice și predispoziții genetice, până la influențe epigenetice.
În această prezentare vom explora cum aceste mecanisme se întrepătrund, cum ne modifică creierul și corpul pe termen lung, și mai ales cum intervențiile bazate pe dovezi (cognitive-comportamentale, mindfulness, reglarea somnului și exercițiul fizic adaptat) pot restabili echilibrul și preveni afectarea durabilă a sănătății.
Stresul poate fi arhitectul declinului nostru sau sculptorul adaptării – rezultatul depinde de cum îi înțelegem și îmblânzim mecanismele.