Conferinta2024

WORKSHOP 5 – Dr. Monica Bartucz – Intervenții psihosociale validate științific pentru populații afectate de crize umanitare

Abstract: Populațiile afectate de crize umanitare, cum ar fi războaiele și dezastrele ecologice, pot fi expuse la traume severe, precum bombardamentele, pierderea locuințelor și a persoanelor apropiate. Aceste experiențe cresc semnificativ riscul de a dezvolta probleme de sănătate mintală, inclusiv tulburări depresive, de anxietate și tulburare de stres post-traumatic. În urma acestor crize, milioane de oameni pot fi forțați să migreze în țările învecinate, exercitând o presiune considerabilă asupra sistemelor de sănătate mintală ale țărilor gazdă. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății a dezvoltat două intervenții psihosociale validate științific, Self-Help Plus (SH+) și Problem Management Plus (PM+), pentru a aborda pe scară largă nevoile psihologice ale populațiilor afectate, având în vedere contextul unic și provocările specifice cu care se confruntă aceste comunități. În cadrul acestui workshop, vom prezenta intervențiile SH+ și PM+, vom discuta modalitățile de implementare a intervențiilor psihosociale și vom analiza barierele specifice în implementarea acestora, cu un accent deosebit pe cazul refugiaților ucraineni din Europa de Est.

Dr. Monica Bartucz este Lector univ. asociat în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Psihoterapeut Cognitiv-Comportamental atestat de către Colegiul Psihologilor din România. Aceasta a obținut titlul de Doctor în Psihologie la Școala Doctorală de Psihodiagnostic și Intervenții Psihologice Validate Științific din cadrul Universității Babeș-Bolyai, unde cercetarea sa doctorală s-a concentrat pe domeniul psihologiei interculturale. În anul 2023 a lucrat ca cercetător postdoctoral la Centrul Colaborator al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Cercetare și Formare în Sănătate Mentală, în cadrul Universității din Verona, Italia, focalizându-se pe domeniul sănătății mentale globale, în special pe implementare intervențiilor psihosociale dezvoltate de către OMS, pentru a răspunde nevoilor de sănătate mintală a refugiaților Uranieni din Europa Centrală și de Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.